Ο Άγιος Γεώργιος

ΑΓΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 Ο Άγιος Γεώργιος, ως στρατιωτικός, Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.

Σύμφωνα με την παράδοση, το θηρίο φρουρούσε μια πηγή και δεν άφηνε τους κατοίκους να πάρουν το νερό. Ολόκληροι στρατοί πολεμούσαν το τέρας, χωρίς αποτέλεσμα.



Όταν, όμως ο δράκος έπιασε τη βασιλοπούλα, ο Άγιος Γεώργιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, σκότωσε τον δράκο με το κοντάρι του κι ελευθέρωσε τη βασιλοπούλα.
Επειδή, ήταν στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.

Ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται, επίσης, με τη γεωργία. Το όνομα Γεώργιος είναι ελληνικό, προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σημαίνει καλλιεργήσιμο και την περίοδο της γιορτής του (23 Απριλίου) οι αγρότες σπέρνουν, γι αυτό και ονομάζεται «σποριάρης».

Αλλά ο Άγιος είναι και προστάτης των κτηνοτρόφων, διότι η γιορτή του συμπίπτει με την εποχή που οι βοσκοί θα πάρουν τα ζώα τους από την στάνη και θα ανέβουν στα βουνά.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:
1.  Διαβάστε την ιστορία του Αγίου Γεωργίου και συζητήστε, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να εκφραστούν.
2. Ζωγραφίστε και εσείς τον Άγιο Γεώργιο και γράψτε το όνομά του, το όνομά σας και ημερομηνία.
3. Στο παρακάτω κρυπτόλεξο βρες τις λέξεις ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΔΡΑΚΟΣ και σημείωσέ τες περνώντας το ποντίκι πάνω  από τις λέξεις