ΕΘΙΜΑ του ΠΑΣΧΑ

                                              
                                               ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ


Στόχος: 
1. Να γνωρίσουν θρησκευτικές παραδόσεις, να αναπτύξουν αισθήματα αγάπης και αδελφοσύνης
2. Να αναπτύσσουν τη γλώσσα και την επικοινωνία και να αξιοποιούν την τεχνολογία. 
3. Να εξοικειώνονται με βασικές ερευνητικές διαδικασίες.


Σημείωση: Στο πλαίσιο του "Μένουμε Σπίτι",εξηγούμε στο παιδί τους λόγους, για τους οποίους, φέτος, κάποια έθιμα, δεν θα πραγματοποιηθούν.  


                             ΕΘΙΜΑ  του ΠΑΣΧΑ

1. Η Κυρά Σαρακοστή
Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα ημερολόγιο. Παριστάνεται ως μια γυναίκα ή καλόγρια που δεν έχει στόμα, γιατί νηστεύει σαράντα μέρες μέχρι το Πάσχα. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα γιατί προσεύχεται. Έχει εφτά πόδια, όσες και οι επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβεται κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι κόβεται το Μεγάλο Σάββατο. Στη Χίο, το βάζουν σε ένα ξερό σύκο κι όποιος το βρίσκει πιστεύεται ότι θα είναι καλότυχος. 
Ενδεικτικές δραστηριότητες
α.  Κάθε Σάββατο κόβουμε  κι ένα ποδαράκι της Κυράς Σαρακοστής που είχαμε κατασκευάσει στην τάξη μας. Το Μεγάλο Σάββατο κρύψτε το τελευταίο ποδαράκι σε ένα ξερό σύκο ή στην κουλούρα (ψωμί) της Ανάστασης.
β. Παροτρύνετε το παιδί να θυμηθεί την ιστορία της Κυρά Σαρακοστής και να τη ζωγραφίσει, ξεκινώντας έτσι να φτιάχνει το δικό του φάκελο  με τα έθιμα του Πάσχα.

2. Τα Κάλαντα του Λαζάρου
Το Σάββατο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Τα παιδιά ψάλλουν τα Κάλαντα του Λαζάρου (βλ. ΠΑΣΧΑ 2) γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι. Το έθιμο του Λαζάρου διέφερε από περιοχή σε περιοχή. Αλλού οι νοικοκυρές έδιναν αυγά, τα οποία θα βαφόντουσαν κόκκινα την Μεγάλη Πέμπτη κι αλλού έδιναν αλεύρι και λάδι για να φτιαχτούν τα πασχαλινά κουλουράκια ή το ψωμί της Ανάστασης.  
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
α. Μαθαίνω και τραγουδάω τα Κάλαντα του Λαζάρου, και φτιάχνω το δικό μου βίντεο.
β. Ζυμώνουμε "λαζαράκια"και ενθαρρύνουμε τα παιδιά
 να περιγράψουν τον  τρόπο παρασκευής  χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις και δίνοντας σημασία στην αλληλουχία των υλικών.
γ. Παροτρύνετε το παιδί να γράψει ή να αντιγράψει τα υλικά της
συνταγής.
δ. Χρησιμοποιήστε τον Η/Υ για να δείτε πως ψάλλονται τα Κάλαντα του Λαζάρου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Βρες τα μέρη στον χάρτη.
ε. Ζωγράφισε κάτι σχετικό για τον   φάκελο  με τα έθιμα του Πάσχα.

3. Τα Βάγια
Την Κυριακή των Βαΐων οι εκκλησίες στολίζονται με βάγια σε ανάμνηση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
α. Ζωγράφισε την " Είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα", γράψε, όπως μπορείς, ή δώσε τον δικό σου τίτλο. Βάλε την ζωγραφιά σου στον φάκελο.

4.Το βάψιμο των αυγών - Λαμπριάτικες κουλούρες, τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια. 
Την Μεγάλη Πέμπτη, το πρωί, γίνεται το βάψιμο των αυγών και ζυμώνονται οι λαμπριάτικες κουλούρες, τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, τα οποία πλάθονται (στρογγυλά, μακρουλά ή πλεκτά) και στολίζονται με ένα κόκκινο αυγό. Το βράδυ,  στην εκκλησία διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια και σταυρώνεται ο Χριστός. 
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
α. Βάψε το δικό σου αυγό με χρώματα βαφής, νερομπογιές ή τέμπερες.
β. Ζωγράφισε κάποια παράσταση ή ακολούθησε κάποιο μοτίβο στο αυγό σου. Φωτογράφισε την κατασκευή και συμπλήρωσε το φάκελό σου.
γ. Ζωγράφισε την δική σου αυγοθήκη και κόλλησε όσα αυγά θέλεις. Μέτρησε τα αυγά, πρόσθεσε ή αφαίρεσε.........
δ. Κατασκεύασε την δική σου αυγοθήκη:Χρησιμοποίησε κεσεδάκι γιαουρτιού, χρώματα, μαρκαδόρους, χαρτόνια, χαρτοπετσέτες, ξυλάκια, γλωσσοπίεστρα, οδοντογλυφίδες, κορδέλες, κόλλες. Ζωγράφισε κότες ή κοτόπουλα......

5. Ο Επιτάφιος
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Περιφορά του Επιτάφιου. Στην Ύδρα,  άντρες  κρατούν τον Επιτάφιο και μπαίνουν στη θάλασσα. 
 Ενδεικτικές δραστηριότητες:
α. Χρησιμοποίησε τον Η/Υ και μάθε πως γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου σε μέρη της Ελλάδας. Βρες τα μέρη στον χάρτη. 
β. Ζωγράφισε,γράψε και βάλε την εργασία σου στο φάκελο. 

6. Η Ανάσταση
Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ,γίνεται η Ανάσταση και ψάλλουμε το "Χριστός Ανέστη". Ανάβουμε τις λαμπάδες και δίνουμε το φιλί της αγάπης. Στην επιστροφή μας στο σπίτι, καθόμαστε στο τραπέζι  τρώμε την μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά.

Στη Χίο, γίνεται το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
α. Ζωγράφισε,γράψε και βάλε την εργασία σου στο φάκελο. 

7. Το ψήσιμο του αρνιού
Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουμε το αρνί στη σούβλα ή το βάζουμε στο φούρνο. Ο κόσμος γιορτάζει την Ανάσταση με τραγούδια και χορούς.