Καλή σχολική χρονιά !!!

 5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου

Αγαπητοί γονείς, το παιδί μαθαίνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων και κυρίως των μεγάλων που εμπιστεύεται και αγαπά.

Αν τού δείξουμε εμπιστοσύνη,  θα μάθει να εμπιστεύεται.

Αν τού δείξουμε αγάπη, θα είναι ικανό να αγαπήσει.

Κυρίως αν τού δείξουμε ότι εκτιμούμε τις ικανότητές του, θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.

Ας μην το «πνίγουμε» με υπερβολική φροντίδα! Ας είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα τού δώσουμε την ευκαιρία να μάθει να αυτοεξυπηρετείται, να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του. «Οπλισμένοι» με αμέριστη υπομονή αν χρειαστεί, ας τού δείχνουμε συστηματικά πώς να ντύνεται, να τρώει μόνο του, να ταχτοποιεί τα παιχνίδια του.

Αντί να το επιπλήττουμε με φράσεις:

Ø   Δεν σ’ αγαπάω

Ø   Δεν σ’ αντέχω


Ø   Κάνε αυτό για να σού αγοράσω κάτι

        Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ενθαρρυντικές φράσεις όπως:

ü    «Μπράβο, τα κατάφερες αυτή τη φορά, είσαι σπουδαίος/α»

ü   «Είμαι περήφανος/η για ‘σένα»

ü   «Είσαι πολύτιμος/η βοηθός μου,  τι θα έκανα χωρίς τη βοήθειά σου !»

ü   «Δεν πειράζει που δεν τα κατάφερες αυτή τη φορά, προσπάθησε πάλι».

Το «κλειδί» για την επιτυχία των παιδιών λοιπόν, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά μετέπειτα στην ίδια τους τη ζωή, είναι η ιδέα που σχηματίζουν σε αυτή την «τρυφερή» ηλικία για τον εαυτό τους. Σκοπός μας στο πρώτο τους αυτό σχολείο, θα είναι να γίνουν τα παιδιά υπεύθυνα και ολοκληρωμένα άτομα. Σίγουρα θα συναντήσουμε εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Ενδεχομένως να υπάρξουν και στιγμές αμηχανίας ή δυσπιστίας. Με καλή θέληση όμως και έχοντας εσάς πολύτιμους αρωγούς σ’ αυτή την προσπάθεια, ελπίζουμε να «κυλήσει» ομαλά και ευχάριστα για όλους και περισσότερο για τα ίδια τα παιδιά κι αυτή η σχολική χρονιά. Σάς ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

Η μετάβαση των μικρών παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού στο σχολικό, μερικές φορές, είναι δύσκολη. Ο αποχωρισμός των παιδιών από την οικογένεια στην αρχή της σχολικής χρονιάς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην προσαρμογή στο νηπιαγωγείο. Για τη γρήγορη και αποτελεσματική ένταξη των παιδιών, οι γονείς θα πρέπει:

ü   Να προετοιμάσουν το παιδί, μιλώντας για το σχολείο και τη σχολική ζωή.


ü   Αν παρουσιάζει κάποια φοβία, κλαίει ή αρνηθεί να μπει στην τάξη, να μιλήσουν μαζί του στον εξωτερικό χώρο του σχολείου και όχι στην αίθουσα διδασκαλίας και να αφήσουν τον εκπαιδευτικό να αναλάβει την είσοδό του.

ü   Η παραμονή του γονέα σε χώρο όπου μπορεί να γίνει αντιληπτός από το παιδί δε βοηθά στην προσαρμογή του.

ü   Να τηρούν το ωράριο του νηπιαγωγείου, βοηθώντας έτσι το παιδί να κατακτήσει την έννοια του χρόνου, να αποκτήσει δε υπευθυνότητα και οργάνωση.

ü   Πολύτιμη βοήθεια θα είναι η συνεργασία του γονέα με τη νηπιαγωγό για οτιδήποτε κι αν παρουσιαστεί.

 

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ